Knipperende led lampen

 In Blog

Waarom knippert LED verlichting?

Als LED lampen knipperen terwijl u deze wilt dimmen levert dat veel irritatie op, wat volkomen begrijpelijk is. De oorzaak van het flikkeren kan aan verschillende factoren liggen. Hieronder worden deze verschillende factoren per alinea beschreven.

In de onderstaande blog geven wij veel voorkomende oorzaken voor het knipperen van LED lampen, maar wij kunnen geen wonderen verrichten en kunnen daarom ook vaak niet de oorzaak achterhalen bij lampen die niet van ons zijn. Dus als u lampen elders heeft gekocht adviseren wij om terug te gaan naar de verkopende partij om het probleem op te lossen.

Eerste hulp bij knipperende led lampen

Knipperen, flikkeren, harder/zachter branden, een korte flits. Allerlei problemen bij knipperende led lampen. Hier vindt u de 7 mogelijke oorzaken én oplossingen!

Oorzaken knipperende led lampen

  1. Led lamp is niet dimbaar
  2. Led lamp is aangesloten op gloeilamp- of halogeendimmer
  3. Led lamp is aangesloten op verkeerde type led dimmer (fase aansnijding/afsnijding)
  4. Defecte driver
  5. Fluctuaties in het net
  6. Halogeen trafo heeft te weinig vermogen
  7. Instellingen led dimmer
  8. Led lamp (laagspanning) is aangesloten op verkeerde trafo
  9. Dimmen van filament lampen

1. LED lampen niet dimbaar of niet dimbare drivers

LED lampen kunnen gaan knipperen als de LED lampen zelf niet dimbaar zijn. Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.

2. Gebruik van een halogeen- of gloeilamp dimmer

Dimbare LED lampen kunnen ook gaan flikkeren als er een verkeerde dimmer gebruikt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een gloeilamp- of halogeendimmer zijn. Deze dimmers hebben een minimaal vermogen van bijvoorbeeld 40, 50 of 60 Watt nodig om goed te kunnen dimmen. Zelf als de LED lampen dit wattage bereiken zegt dat nog niet dat deze dimmer de LED lampen goed dimt. Als er bijvoorbeeld 70 Watt LED op deze dimmer wordt aangesloten, maar deze wilt u terug dimmen tot 50% of 20% dan blijft er nog maar 35 Watt of 14 Watt totaal vermogen over. Dit is onder het minimale wattage wat de halogeen- of gloeilamp dimmer vereist en daardoor gaat de dimmer flikkeren. Deze heeft te weinig wattage en is daardoor zoekende naar voldoende vermogen, waardoor deze kan gaan flikkeren of trillen.

3. Verkeerde LED dimmer bij fase af- of aansnijdingstechniek

Een andere oorzaak van het flikkeren van LED lampen kan zijn dat er een verkeerde LED dimmer wordt gebruikt. Sommige LED lampen dienen gedimd te worden door een fase afsnijdingsdimmer maar andere LED lampen vereisen een fase aansnijdingsdimmer. Als een LED lamp fase afsnijding vereist om goed te kunnen dimmen en een fase aansnijding wordt gebruikt, dan kan dit flikkeringen, trillingen of andere problemen opleveren tijdens het dimmen van uw LED lampen.

4. Defecte driver

Een defecte driver van een LED lamp kan de oorzaak zijn waarom ineens één of meerder individuele LED lampen gaan flikkeren, trillen, of maar op 10% van het totaal licht geven. Elke LED lamp werkt op laagspanning en heeft daarvoor een driver nodig die de 220 Volt of 12 Volt omzet in laagspanning van 2 Volt tot 45 Volt. Deze driver kan de vorm hebben van een kleine trafo, die buiten de inbouwspot zit, maar deze zit ook aan de achterkant van een opbouwspot of bijvoorbeeld in het voetje van een losse lamp verwerkt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een driver defect is geraakt, als de driver van de lamp los te klikken is, dan werkt de lamp vaak nog gewoon. Mocht de driver in het voetje van de lamp verwerkt zitten, zoals bijvoorbeeld bij een GU10, MR16, E14, E27 LED lamp dan is het al een stuk moeilijker om de driver te vervangen en daarom wordt daarbij in bijna alle gevallen de gehele lamp vervangen.

De eerste reden hiervoor is dat de driver zijn levensduur gehaald heeft en daardoor defect raakt. Maar het kan ook zijn dat de driver defect is geraakt doordat deze zijn warmte niet kwijt kan. Dit kan bijvoorbeeld voor een grote driver in een hele kleine afgesloten ruimte een probleem worden. Een andere oorzaak voor het defect raken van de driver kan ook een defect in de driver zelf zijn waardoor een kleine kortsluiting ontstaat en de driver defect raakt. De laatste reden waarom een LED driver defect raakt is piekspanning, dit kan veroorzaakt worden door PL en TL lampen die bij in- en uitschakeling een piekspanning in het net veroorzaken. Na verloop van tijd zullen de drivers door deze piekspanning kapot gaan. Piekspanning kan ook gecreëerd worden door zware elektrische apparaten of een grote keramische kookplaat.

5. Fluctuaties in het net

Ook wel rimpel- en piekspanningen genoemd, kunnen worden veroorzaakt door:

   –       Andere (grote) apparaten op dezelfde groep

   –       Lekstroom

Andere apparaten op dezelfde groep

Als andere (grote) apparaten op dezelfde groep aan- of uitslaan, kan dit een kleine flits in het licht van de led lampen veroorzaken of kunnen de lampjes harder/zachter gaan branden. Dit komt doordat led lampen erg gevoelig zijn voor stoorpulsen van buitenaf. Een typisch voorbeeld is het aanslaan van een airconditioning, vriezer of koelkast.

Lekspanning / stroom in het net

Lekspannin / stroomg is een veel voorkomend probleem in Nederland. Vaak heeft men dit niet door doordat het verschil van 0,5Watt of 1Watt niet opvalt bij vier halogeenlampen van 50Watt. Maar als deze lampen vervangen worden door LED lampen van 5 Watt en die terug gedimd zijn tot 10%, wat resulteert in 0,5Watt per lamp dan is de lekspanning van 0,5Watt of 1Watt ineens wel heel veel. Dit zorgt er dan voor dat de lamp kan gaan flikkeren of ineens heel kort even knippert. Dit probleem is op te lossen door stabilisatoren te plaatsen die de fluctuaties opvangen.

6. Halogeen trafo heeft te weinig vermogen

Indien u 12 Volt LED lampen gebruikt op uw oude trafo, dan kan het voorkomen dat uw LED lampen niet goed dimmen of gaan knipperen. Dit komt doordat de halogeen trafo een minimaal vermogen nodig heeft die vaak niet door LED lampen gehaald wordt. Daardoor kan de trafo de lampen helemaal niet dimmen of kunnen de LED lampen gaan knipperen tijdens het dimmen. Dit kan ook resulteren in flikkeren in bepaalde standen, of alleen in de laagste stand. Dit is alleen op te lossen door een goed dimbare LED trafo te plaatsen.

7. Instellingen led dimmer

Het grote voordeel van een led dimmer met instelmogelijkheden is dat u hiermee vaak verder en stabieler uw led lampen kunt dimmen, omdat u deze op uw specifieke situatie kunt afstellen. Een led dimmer zonder instelmogelijkheden kan dus mogelijk zorgen voor knipperende led lampen of het niet ver terug kunnen dimmen.
Heeft u een dergelijke led dimmer met bijv. potmeter(s)?

Oplossing: Check of de COARSE (en FINE) potmeter zo staan ingesteld zodat het licht stabiel blijft. Draai de potmeter(s) zo ver mogelijk tot het punt waarop uw led lampen zo min mogelijk licht geven maar nog wel stabiel blijven. Dát punt is de optimale dimbaarheid van uw led lampen, mits u uiteraard de juiste dimmer (fase aansnijding of fase afsnijding) heeft. Draait u de potmeter nog verder? Dan gaan uw led lampen knipperen.

8. Led lamp (laagspanning) is aangesloten op verkeerde trafo

Heeft u laagspannings led lampen (bijv. 12V of 24V) aangesloten op uw traditionele halogeentransformator of een led trafo waarbij u het minimum vermogen niet haalt? Dan kunnen uw led lampen gaan knipperen.

Oplossing: Sluit uw 12V/24V led lampen aan op een led trafo. Ga hierbij na dat het totaalwattage van de aangesloten led lampen wel binnen het minimum en maximum vermogen van de led trafo blijft. Wilt u 12V led dimmen? Ga dan voor dimbare led lampen 12V + dimbare led trafo + led dimmer voor 12v led.

9. Dimmen van filament lampen

Filament LED lampen zijn erg lastig te dimmen, zelfs met een LED dimmer levert dit vaak problemen op. Toch blijven de dimbare filament lampen erg populair door hun mooie klassieke en sierlijke vorm. Daarbij hebben de filament lampen van Letsleds een extra warm witte 2200 Kelvin kaarslicht kleur. Het daadwerkelijk goed toepassen van de dimbare filament lampen kan alleen maar met een heel klein aantal LED dimmers. Een van deze dimmers is de onderstaande Speciale Filament LED dimmer. Deze dimmer kan gewoon in elke situatie toegepast kan worden en ook is een hotelschakeling mogelijk.

BRON: Letsled  & Ecobright