Gevaarlijke stoffen

 In Nieuws

 

Verantwoord werken met gevaarlijke stoffen

Welke Arboverplichtingen heeft uw bedrijf voor het werken met gevaarlijke stoffen? Doe de zelfinspectie en zie wat u nog moet doen.

Alléén opslag of transport? Géén blootstelling aan gevaarlijke stoffen? Dan is deze zelfinspectie niet voor u. Check wel of u de bedrijfshulpverlening bij noodsituaties goed geregeld heeft.

Bekijk in vier stappen of uw bedrijf gezond en veilig werkt.

 

‘Gezond en veilig begint met gezond verstand’

Als werkgever wilt u dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken met gevaarlijke stoffen. Deze zelfinspectie helpt u om de risico’s te inventariseren, te beoordelen en de maatregelen daarop af te stemmen. Het is complexe materie die om specialistische kennis vraagt. Heeft u die niet in huis? Dan kunt u bijvoorbeeld een arbeidshygiënist inschakelen.
Hoe werkt het?
Met deze zelfinspectie controleert u in vier stappen of het er in uw bedrijf gezond en veilig aan toegaat. Uw gegevens blijven geheim en uw antwoorden zijn niet toegankelijk voor de Inspectie SZW. U kunt altijd stoppen met de zelfinspectie om later weer verder te gaan.

 

Chemische stoffen goed geregeld!

Wanneer u werkt met chemische stoffen, moet u ook aan andere wetgeving voldoen. Twee Europese verordeningen stellen eisen: REACH over de registratie van stoffen en uw informatieverplichtingen; en CLP over etikettering en verpakking.
Waar kunt u terecht?
Op de geïntegreerde website REACH en CLP van het RIVM – Chemische stoffen goed geregeld! – checkt u eenvoudig wat u moet doen. Vink uw bedrijfsactiviteit aan en beantwoord enkele vragen per stof. Zo krijgt u heldere actiepunten en een stappenplan op maat. Na maximaal 8 clicks weet u wat u moet doen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen voor REACH en CLP.

 

BRON: gevaarlijkestoffen.zelfinspectie.nl