Nieuwe richtlijnen PBM-van kracht

 In Nieuws

Per 21 april 2018 zijn de nieuwe richtlijnen PBM-(2016/425) van kracht zijn. Deze zal de huidige PBM-richtlijn vervangen. In tegenstelling tot de huidige PBM-richtlijn hoeft de nieuwe PBM-niet te worden omgezet in de nationale wetgeving. Deze is bindend en direct van toepassing op alle Europese lidstaten.

De nieuwe regels gelden voor het gehele distributiekanaal, van fabrikant tot distributeur. Vanaf 21 april moeten alle nieuwe PBM’s voldoen aan deze richtlijnen.

Voor bestaande PBM is er een overgangsjaar. De bestaande PBM moeten uiterlijk 21 april 2019 voldoen aan de verordening mits deze niet voor die datum zijn vervallen.

De voornaamste wijzigingen

  • Geldigheidstermijn, de certificering van PBM kent een geldigheidsduur van 5 jaar. Binnen de huidige wetgeving was dit niet gespecificeerd.
  • Categorie wijziging en uitgesloten producten, in PBM – 2016/425 zijn categorieën PBM en de uitzonderingen toegankelijker beschreven. Als gevolg van deze aanpassingen zal een aantal PBM van categorie wisselen. Zo zal gehoorbescherming bijvoorbeeld van categorie II naar categorie III gaan omdat ‘schadelijk lawaai’ nu ook als categorie III risico is opgenomen.
  • De PBM veranderen, wat velen trouwens niet weten, is dat er niets veranderd mag worden aan een PBM nadat deze een certificering heeft ontvangen. Dat gaat ver: een veter uit een veiligheidsschoen mag niet worden vervangen door een veter van een ander merk omdat dan de veiligheid niet meer te controleren is.

 

BRON: arboportaal.nl