De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk

 In Nieuws

Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, vindt het “schokkend” dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. Hij benadrukt de eigen verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken.

De Inspectie SZW constateert een onrustbarend stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen er 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen, met 13 procent. Inspecteur-generaal Marc Kuipers spreekt bij de bedrijven zonder RI&E van een “trend die gekeerd moet worden.”

Schokkend aantal bedrijven zonder RI&E

Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Van de bedrijven in Nederland beschikt 30-50 procent niet over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie, de RI&E. Kuipers spreekt van een schokkend aantal bedrijven zonder RI&E. “Dat betekent dat bedrijven de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag,” vindt de inspecteur-generaal.

Houding bedrijven naar veiligheid deugt niet. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt in de eerste plaats bij de bedrijven zelf. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen:

‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor veiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’

Inspectie SZW waarschuwt: grote druk op capaciteit slecht voor arbeidsveiligheid.

BRON: arbo-online.nl