Twaalf megacamera’s speurden dit Freshtival Het Rutbeek af

 In Nieuws

Bezoekers van Freshtival werd in de gaten gehouden met 12 camera’s © Lenneke Lingmont. Pilletje geen punt op Freshtival, maar dealer moet oppassen

ENSCHEDE – Twaalf megacamera’s speurden dit Freshtival Het Rutbeek af naar drugsoverlast. Doelwit waren dealers op het terrein. De recreatieve gebruiker werd met rust gelaten. „Niemand heeft last van ons pilletje.”

„Kijk, als we willen kunnen we zelfs lezen wat iemand in zijn WhatsAppje schrijft”, zegt Jeffrey Middelbos. Hij is camera-toezichthouder op Freshtival en speurt het terrein af naar verdachte bewegingen. Deze zondag loert hij vanuit de controlekamer naar negen schermen tegelijk.

In totaal hangen er twaalf megacamera’s boven het festivalterrein, waar pinksterzondag 30.000 bezoekers genoten van Freshtival. De ‘ogen van Freshtival’ kunnen tot 100 meter inzoomen en draaien 360 graden.

Zodra Middelbos iets ziet vanuit zijn ooghoeken, vergroot hij het scherm en speurt de omgeving af. Op buikhoogte zoomt de camera langs een groep festivalvierders, elk detail kan hij zien. Wat haalt iemand uit zijn tasje? Middelbos beoordeelt het.

Jeffrey Middelbos in de controlekamer van Freshtival: hij kijkt op 9 schermen tegelijk mee. © Lenneke Lingmont

Voor N.S.S.G., het beveiligingsbedrijf tijdens Freshtival, houdt hij al jaren toezicht op het publiek en speurt hij naar drugsdealers. „Dealers werken bijna nooit alleen. Eén staat op een vaste locatie, anderen benaderen bezoekers. Vaak heeft zo’n dealer iets herkenbaars, zoals een sinaasappel in z’n hand die hij opgooit. Of een lolly in z’n mond. Dat soort signalen pikken we eruit.”

Ziet de toezichthouder iets, dan meldt hij dat aan de collega’s op het terrein. Zij controleren en fouilleren vervolgens de verdachte. Middelbos: „Het is echt een samenspel.”

Voor Freshtival is de recreatieve gebruiker amper een probleem, dealers zijn dat wel. „Uitgangspunt voor ons is dat iedereen een mooi weekend moet hebben”, vertelt festivalbaas Eric van Oosterbaan. „Voor de een hoort daar een biertje bij, anderen willen graag iets innemen als een pilletje. Wij vinden in de basis dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes.”

Vrouw (29) uit Hengelo: Niemand heeft last van ons pilletje. We gebruiken al acht jaar tijdens feestjes, maar hebben nog nooit iets negatiefs meegemaakt.

Niet dat Freshtival drugsgebruikers ongemoeid laat. „We proberen het te voorkomen door te controleren, maar ons speerpunt is niet om die recreatieve gebruiker honderd procent te pakken. Op het moment dat mensen gaan dealen zijn we wel gefocust. We doen er alles aan om die te pakken. Want dealers bieden de drugs aan bij bezoekers die niet weloverwogen die keus hebben gemaakt. Daar hebben we bezwaar tegen.”

Van Oosterbaan zag in tien edities Freshtival de gekste dingen voorbijkomen. Zo sloegen dealers eens een opengesneden tennisbal volgestopt met pillen over de hekken, om de drugs het terrein op te krijgen. Of werd er in het damestoilet een leeg condoom gevonden waarmee drugs naar binnen gesmokkeld waren.

Volgens Middelbos valt de omvang van het probleem mee. „Zaterdag hebben we zelfs niemand gepakt, een jaar eerder konden we twee of drie dealers oppakken. Die dragen we over aan de politie. Op een hele dag met zoveel bezoekers valt dat te overzien.” Terwijl hij dat zegt, schieten zijn ogen alweer over de schermen. Op jacht naar nieuwe verdachte bewegingen.

Aan de waterkant zitten drie meiden uit Hengelo te chillen. Op de achtergrond klinken beats uit de hardstyletent. Het drietal (29, 24, en 24 jaar oud) gebruikt drugs tijdens het evenement. „Speed en xtc. Maar zet alsjeblieft mijn naam niet in de krant, mijn moeder leest ook de Tubantia.”

De meiden zien er stijlvol uit en werken in de zorg en de reclamewereld. Drugs zitten nog altijd in de taboesfeer, weten ze. „Maar niemand heeft last van ons pilletje. We gebruiken al acht jaar tijdens feestjes, maar eigenlijk hebben we nog nooit iets negatiefs meegemaakt. Je ziet nooit agressie. De drankkater is honderd keer erger.”

Bij hardstylefeesten gebruikt zo’n 80 procent wel iets, denken de meiden. „En toch zijn drugs bijzaak. De hardcorescene is enorm toegewijd, het gaat echt om de muziek. We gaan er niet heen voor de drugs, het geeft alleen iets meer energie.” De organisatie en de EHBO-post bevestigen die woorden. Voor de oudere generatie klinkt een ‘pilletjesgebruiker’ direct als drugsverslaafde, de jeugd ziet dat genuanceerder. Zo kopen de Hengelose meiden hun drugs alleen bij iemand die ze al jaren kennen. En nemen ze niet te veel in en drinken ze water tussendoor.

„Je zou bijna kunnen stellen dat mensen er wel aardig lief van worden”, zegt festivalbaas Van Oosterbaan. „Wij hebben het gevoel dat we meer last hebben van mensen die overmatig alcohol gebruiken, dan van diegenen die op lichte schaal een pilletje nemen. Het is in elk geval geen focusgroep voor ons waarvan wij agressie verwachten.”

Kortom: de gezelligheidsgebruiker is bijna niemand tot last. Ook bij de EHBO is het rustig. „De balans tussen alcohol- en drugsgebruikers is bij onze post ongeveer fiftyfifty”, schat Ellen Wiggers in. Zij is al negen jaar hoofd EHBO tijdens het evenement. „Ik zie drugs als de normaalste zaak van de wereld. Jongeren experimenteren, dat kan soms zijn met drugs. Als het te veel wordt, peppen we ze hier in vrijwel alle gevallen wel weer op met wat water of rust. In al die jaren Freshtival heeft iedereen het terrein levend verlaten. De overlast is zeker niet toegenomen.”

BRON Tubantia Joost Dijkgraaf 22-05-18, 10:29 Laatste update: 16:44

Meer weten over cameretoezicht tijdens evenementen, kijk dan naar deze link, Cameratoezicht tijdens evenementen.